Testzsír-százalék
A Testzsír-százalékot a két részegység modell egyenlete alapján számoljuk. Ez a modell azt mutatja be, hogy testünk két részegységből épül fel: az egyik a zsírtömeg (egy egyén teljes zsírmennyisége), a másik pedig a zsírmentes vagy tiszta testtömeg (minden más idetartozik: a csontjaink, a víz, a zsírtalan szövetek, stb.). Az első és talán legjobb módszer ennek mérésére a Hydrodensitometriavagy más néven víz alattitesttömegmérés volt. Ennek során először a szárazföldön mérik meg az egyén testtömegét, minimális ruházatban, majd egy széken egy vízzel teli tartályba eresztik le (természetesen egy orrcsipesszel az orrán), és ott ismét megmérik a súlyát. Valójában ezzel a módszerrel az egyén testsűrűségét lehet megállapítani az alábbi képlet segítségével:

Minthogy azonban ezen a módon igen bonyolult meghatározni egy személy testsűrűségét, hiszen ilyen tartályokat csak kutatóközpontokban találhatunk, néhány más módszer is használható erre a célra, mint például a Kettős energiájú röntgensugár elnyelődését mérő DEXA módszer (Dual-EnergyX-RayAbsorptiometry), A test teljes káliumtartalmának mérése (Total Body Potassium, TBK), Mágneses rezonancia vizsgálat (MagneticResonanceImaging, MRI), a test teljes elektronikus vezetőképességének mérése (Total Body ElectricalConductivity, TOBEC),vagy a Komputer Tomográfia (ComputedTomography, CT), azonban ezek mindegyike szintén különleges felszerelést igényel, vagy legalább egy vérvételt. Az utóbbi években egy új módszert fejlesztettek ki, hogy egy jó becslő módszerhez juttassák a világot a testösszetétel szempontjából, ez a Bioelektronikus Impedancia mérés. Ennek az eszköznek számos fajtáját fejlesztették ki kutatási célokhoz, de néhány közülük otthoni használatra készült. Ezeknek az eszközöknek a szoftvere mind a mérést, mind a kiértékelést elvégzi.
Hogyan juthatunk hozzá könnyedén a testösszetételünk kiértékeléséhez otthon?
Két módszer van, ami segíthet, az egyik a Körfogatmérés, amihez elég, ha van egy mérőszalagod, a másik pedig a Bőrredőmérés, amelyhez egy speciális, de nem drága eszközre lesz szükséged, a neve kaliper. Noha az utóbbi több előkészületet igényel, eredményei közelebb visznek a valósághoz.

Körfogatmérés            Bőrredőmérés