Az izomtömeg meghatározása (Zsírmentes testtömeg)
Nem mindig a testzsír érdekes a számunkra. Van néhány elérhető módszer, amelyek az izomtömeget, illetve a zsírmentes testtömeget határozzák meg.

Az egyik legegyszerűbb módszer a két részegységes modell használata a zsírmentes testtömeg meghatározásához. Van olyan számítási módszer, amelyik a körfogatok mérését használja, de ezzel az a gond, hogy a körfogatok mindig tartalmazzák a bőr alatti zsírt is, ily módon, ha valaki felszed egy kis többlet zsírt, ez növelni fogja a körfogatai méretét is. Noha a testzsír-százalék meghatározásánál említett módszereket itt is használhatjuk (Kettős energiájú röntgensugár elnyelődését mérő DEXA módszer (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry), Komputer Tomográfia (Computed Tomography, CT), Mágneses rezonancia vizsgálat (Magnetic Resonance Imaging, MRI), a test teljes káliumtartalmának (Total Body Potassium, TBK), illetve teljes elektronikus vezetőképességének mérése (Total Body Electrical Conductivity, TOBEC), ezek túl drága és szofisztikált módszerek.

Mit tehetsz otthon?

Martin és munkatársai (1990) néhány körfogat és bőrredőmérésre alapozva kidolgoztak egy egyszerű egyenletet a test izomtömegének becsléséhez. Ha van bőrredő kalipered (vagy legalább egy tolómétered) otthon, használd a 2-es számú kalkulátort, ha nincs, használd az 1-es számú kalkulátort a zsírmentes testtömeged meghatározásához, ez esetben a testzsír-százalékból számolva.
1-es kalkulátor
Ellenőrizd a testzsír-százalékod az előző fejezetben leírtak szerint és írd ide a teljes testsúlyod:
Testzsír-százalékod:
Súlyod%:
A Siri-egyenlet és a két részegységes elmélet alapján a zsírmentes testtömeged:
2-es kalkulátor
6 antropometriai mérésre lesz szükséged, hogy megkapd az eredményeket:
Magasságod: cm
Combközépnél mért körfogatod: cm
Vádlid körfogata: cm
Alkarod körfogata: cm
Combközépnél mért bőrredőd: cm
Vádlidnál mért bőrredőd: cm
Martin és mtsai képlete alapján az izomtömeged: