Alapanyagcsere és Napi energiaforgalom
Alapanyagcsere (Basal MetabolicRate, BMR)
Az egész életünk attól függ, hogy mennyi energiánk van. Ez az anyagcserénken alapszik, az emberi test kémiai folyamatainak összességén.

Hogy teljes képet kapjunk, lássuk be: a testsúlyunkat az energia-bevitel és az energia-felhasználás egyensúlya határozza meg. Ha hosszú időn át több energiát viszünk be a testünkbe, mint amennyit elhasználunk, akkor súlyunk gyarapodik, ha viszont az energia-felhasználás nagyobb fokú, mint amennyi energiát magunkhoz veszünk, akkor fogyni fogunk. Az egyes táplálékok energiatartalmától függően tudod szabályozni a súlyodat és energiaszintedet.

Az alapanyagcsere értékét kalóriában vagy Joule-ban (ejtsd: zsúl, 1 cal=4,184 Joule) adjuk meg.

Egy órára és a testfelület 1 négyzetméterére számolva az alapanyagcsere értéke 40 kcal/óra/m² vagy 167 kJ/óra/m², egy átlagos ember (kb. 170-175 cm magas, 60-70 kg)alapanyagcseréje 70 kcal/óra vagy 293 kJ/óra, és egy napra 1700 kcal/nap vagy 7113 kJ/nap.

A BMR értékét számos tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik a kor – egy újszülött csecsemőnek alacsony az alapanyagcseréje, kb. 25 kcal/óra/m², egy pár éves gyermeké 55 kcal/óra/m², majd a BMR értéke csökken egy idő után, kb. 1-1,5 kilokalóriával 10 évente; ily módon egy 70-74 éves ember alapanyagcseréjének értéke 35 kcal/óra/m²-re kalkulálható.

Továbbá, az alapanyagcsere változik a nem, az időjárás és az aktuális tápláltsági szint szerint is; viszont nem igazán befolyásolja a fizikai aktivitás mértéke.

A testmozgás sokkal több energiát igényel, mint a szimpla TV vagy számítógép előtt ücsörgés, de segíthet felszabadítani is némi energiát. Energiaszükségleted meghatározásához két kalkulátort biztosítunk számodra, amelyek közül az egyik a saját alapanyagcseréd értékét számolja ki. Az alapanyagcserét (valójában az alap energia-kibocsátás mennyiségét) úgy lehetne megmérni, hogy közvetlenül ébredés, és 12-14 órányi éhezés után betesznek egy zárt, ha fel vagy öltözve 20°C-os, ha nem vagy felöltözve 28°C-os szobába, miközben nem csinálsz semmit, nem ér semmilyen pszichés, érzelmi vagy mentális stressz, semmilyen izommunkát nem végzel, csak fekszel, és mérik a tested által kibocsátott hő mennyiségét. Ehhez a számításhoz még egy fogalom megismerésére szükségünk van. Ez a fogalom a testfelület (Body SurfaceArea, BSA), ami a mért vagy számított felülete az emberi testnek. Többféle képlet létezik a kiszámításához, de mindmáig talán a legpontosabb a legrégebbi, amelyet DuBoisésDuBois (1916) alkotott meg. Mi is ezt használjuk az alábbiakban.

Normál értékek

Noha egy csecsemő testfelületének “normál”, vagy inkább hívjuk átlagosnak, értéke csupán 0,25 m², mire elérjük a felnőttkort ebből 1,73 m² lesz.
Számoljuk ki az alapanyagcserédet!
Két módot kínálunk a BMR szinted meghatározásához. Mindkettőhöz szükségünk lesz a nemed, korod, magasságod és súlyod megadására.
Nemed:
Korod:
Súlyod:
Magasságod:
Testfelületed a Dubois&Dubois képlet szerint:
Alapanyagcseréd a testfelületedből számolva:
Alapanyagcseréd értéke a WHO ajánlása alapján: