Cél edzésintenzitás – Célpulzus-tartományok
Az aerob fittség a szív-ér- és légzőrendszer oxigénfelvevő és az izmokhoz szállító képességéről nyújt információt. Minél erőteljesebben dolgozik az izomzat, annál több oxigénre van szüksége. Minél jobb valakinek az aerob fittsége, annál több oxigént tud biztosítani az izmai számára. A gyorsgyaloglás, az úszás, futás, ugrókötelezés, aerob tánc és a kerékpározás mind aerob gyakorlatok. Ezek a testmozgások segítik a kalóriaégetést és a súlyvesztést.

Aerob fittséged felmérése előtt néhány fogalmat tisztáznunk kell, olyanokat, mint a pulzusszám, a nyugalmi, munka és maximális pulzusszám. Az ezzel kapcsolatos információkat a Hogyan?/Állóképesség menüpont alatt megtalálod (használhatod ezt a linket is ahhoz, hogy odajuss). Kérünk,ellenőrizd, melyik zónában szeretnél edzeni (Edzés/Regenerálódás, Zsírégetés/Fittség, Aerob/Kardio/Állóképesség – vagy esetleg az Aerob/Kemény munka zóna, de arra kérünk, mindenképpen konzultálj orvosoddal, mielőtt ebben a zónában dolgoznál), és használd a következő kalkulátor eredményeit a célodnak megfelelően.

Hogyan számold ki a célpulzus-tartományodat?

Számold ki célpulzus-tartományodat a Karvonen-formula segítségével

Ezt az új és egyre népszerűbb képletet Karvonen hozta létre a cél edzésintenzitás meghatározásához. Különlegessége, hogy nem csupán a maximális pulzusszámot használja a célzónák meghatározásához, hanem a pulzustartalékot használja, ami a maximális és a nyugalmi pulzusszám különbözete. Ma már leginkább ennek a képletnek a használatát javasolják a pulzusszámon alapuló ideális edzésintenzitás meghatározásához, hiszen ez az egyéni edzettségi szintet is figyelembe veszi.
Korod:
Nyugalmi pulzusszámod:
Pulzustartalékod:
A saját Egészséges Zónád:
Személyre szabott Zsírégető/Regeneráló Zónád:
Aerob Zónád:
Anaerob Zónád:
Emlékezz rá:
- Eddzél a maximális pulzusszámod 50-60%-án, ha kezdő vagy, vagy regenerálódni, levezetni szeretnél!
- Dolgozz a maximális pulzusszám 60-70%-os pulzustartományában, ha a fittségi szintedet szeretnéd növelni, vagy a zsírégetés a célod!
- Használd a 70-80%-os pulzustartományt, ha az aerob kapacitásodat szeretnéd növelni!
- És csak akkor eddzél a maximális pulzusszámod 80-90%-át jelentő anaerob zónában, ha igazán jól-edzett vagy, és orvosod is egyet ért ezzel!
Légy óvatos, az Anaerob zónában edzés csak az igazán edzetteknek való! Ha bármilyen kétséged van, jobb, ha elkerülöd ezt a zónát!
KÉRÜNK, NE FELEJTS EL ORVOSI VIZSGÁLATON RÉSZT VENNI, MIELŐTT AKTÍVABBÁ VÁLNÁL!