Lépésszámlálás
Az utolsó ajánlatunk egy lépésszámlálóval kapcsolatos, amelyet pedométernek(pedo (előtag)=lépés) is hívnak. Alapvetően ez egy apró elektronikus eszköz, a mérete akkora, mint egy személyhívóé, de még kisebb islehet. Ez az általad megtett lépéseket számolja, és egy beépített gyorsulásmérőt (accelerometer) tartalmaz, amely érzékeli, ha változik a testtartásod. A lépések számából kiszámolható a megtett táv és az elégetett kalóriák mennyisége, ha van rá mód, hogy betápláld a műszerbe a lépésed nagyságát és a súlyodat is. Egyes eszközök a pulzusszámot is képesek meghatározni, mások még azt is érzékelik és értékelik, ha emelkedőn lépdelsz; és ha lépcsőn vagy emelkedőn haladsz felfelé, az említett tényezők használatával akár még az energiafelhasználásod mértékét is megtudhatod. A legtöbb pedométerértéke 3-65 Euro közé esik (kb. 900-20000 Ft közé).

A pedométer nagyszerű eszköz az aktuális aktivitási szinted feltérképezéséhez, mindazokat a mozgásokat érzékeli, amelyeket egy átlagos napon, mindenféle tevékenységed természetes részeként végzel.

Az övedre, vagya nadrágod/szoknyád derekára csíptetheted, és egyszerűen csak hagynod kell, hogy számolja a megtett lépéseidet. Egyes lépésszámlálók, hogy pontosabb képet nyerj a tevékenységedről, a betáplálható lépéstávod alapján azt is megmutatják neked, hogy mekkora távot tettél meg.

Napi vagy heti célokat tűzhetsz ki, például kezdheted 500 vagy 1000 lépéssel, és eljuthatsz akár a manapság oly sokat emlegetett, varázslatos 10000 lépésig. További instrukciókért keresd fel a Gyaloglásról szóló modulunkat, a Mit?/Szabadtéri sportok menüpont alatt.

Az igazán nagyszerű egy pedométerben az, hogy motiválni tud arra, hogy egyre többet és többet mozogj. Csupán egy pár kényelmes cipőre lesz szükséged a gyalogláshoz.

Ha nincs lépésszámlálód, vagy ha csak egy egyszerűbbet áll módodban vásárolni, használhatod a kalkulátorunkat, hogy megtudd, mekkora távot tettél meg. Mindehhez csupán a lépéstávolságodat és a lépéseid számát kell megadnod.

Távolság kalkulátor
Lépésed nagysága (cm):
Az általad megtett lépések száma:
Az általad megtett táv: